http://www.favoritvin.dk
Smag på vine fra Veneto
24. februar 2011


Crostino nero ( kyllingepasta )

Denne sorte blanding af kyllingelever og kapers er meget almindelig og nærmest klassisk for både Umbrien og Toscana. Den serveres ofte på crostini eller bruschetta, gerne sammen med 1-2 forskellige typer pølser. Man kan også bruge svinelever til blandingen, men hvis man kun vil tilberede en lille portion, er en pakke kyllingelever på 300 gr. en passende portion. Rester af blandingen kan udmærket fryses og bruges ved en senere lejlighed.

300 gr. kyllingelever
2 spsk. olivenolie
1 lille løg
1-2 spsk. kapers.
4-5 ansjosfileter
evt. salt
lidt finhakket persille

Optø kyllingeleverne, hvis der bruges frosne. Skær seje sener og hinder fra og dup leverne tørre med køkkenrulle. Rist de hele levere i olien på en pande, de skal hele tiden vendes - lad dem riste nogle få minutter. Tag dem af panden og hak dem fint med en kniv. Hak det pillede løg fint og rist det i olien på panden - løget skal ikke tage farve. Bland det i kyllingeleverfarsen og tilsæt hakket kapers og ansjosfileter. Bland det i sammen med hakket persille og smag til med salt og peber. Servér på eller til ristet brød.Salsa di pomodoro (tomat salsa)

3-4 mellemstore modne tomater
2 hvidløgsfed
2 spsk. basilikum
salt
1 spsk. olivenolie
salt & peber

Flå tomaterne og hak dem fint. Hak ligeledes de pillede hvidløgsfed. Bland tomaterne med hvidløg, basilikum og olie - smag til med salt og peber. Rist brødskiverne og fordel blandingen herpå. De skal serveres straks efter ellers bliver brødene bløde.Pesto di basilico ( basilikum pesto )

80 gr. basilikumblade
2 hvidløgsfed
30 gr. pinjekerner
60 gr. friskrevet parmesan
10 gr. groft havsalt
1 dl. olivenolie

Stød alle ingredienserne undtagen olivenolien sammen til en glat masse i en morter. Tilsæt olivenolien langsomt under konstant omrøring.
Risotto con pollo ( risotto med kylling ) 4 personer

1 lille løg i tern
1 fed hvidløg ( presset )
lidt olivenolie
2½ dl. risottoris
1 dl. hvidvin
1 liter kraftig boullion
1 pk. kyllingefiletter
ca. 10 cherrytomater i halve
½ bdt. hakket persille
50 gr. friskrevet parmasan
salt, peber og lidt citronsaft

Steg kyllingefiletterne i olivenolie og lidt smør til de er sprøde. Svits løg, og hvidløg i lidt smør til de er bløde og klare og kom herefter risottorisene ved og svits et øjeblik. Tilsæt hvidvinen og lad risene suge den til sig. Øs boullion over ca. 1 dl. af gangen og rør rundt mellem hver gang. Risene må ikke koge tørre, så hold øje og rør med jævne mellemrum og søs boullion på, når de er ved at have opsuget væsken.
Når risene er ved at være der, dvs. at retten er meget blød, men risene er stadig "al dente", tilsættes hakket persille og ost og smages til med salt, peber og citronsaft. Pynt med kylling, persille og tomater og servér retten.Insalata mista ( blandet salat ) - 4 personer

En sommerfrokost kan ofte blot være en fyldig salat, specielt hvis det er ekstra varmt - men denne salat er også velegnet som tilbehør til risotto, kødretter etc.

1 salathoved ( vi brugte romaine, som har fyldige og sprøde blade )
½ kg. tomater
2 små agurker ( skoleagurker )
1 fennikelknold
1 rød peberfrugt
1 salatløg
1-2 fed hvidløg
125 gr. mozzarella
rucola
salt & peber

marinade:

6 sps. olivenolie
2 spsk. vineddike
salt & peber

Begynd med tomaterne, som skæres i skiver og kommes i salatskålen. Pisk marinaden sammen og hæld den over tomaterne.
Skær agurkerne i skiver ( jeg halverer dem og fjerner kernerne ) og kom dem i salatskålen. Skær rodskiven af fennikelknolden og skær den i smalle stykker/skiver. Befri perberfrugten for frøstolen og kerner og skær den i strimler. Pil løget og skær det i skiver. Pil og finhak hvidløgsfeddene og vend det forsigtigt med tomaterne. Pil den godt skyllede salat i mindre stykker og kom det i. Læg mozzarellaskiver øverst og på toppen friske rucolablade.

Vend først salaten når den er på bordet!Focaccia con le erbe ( focacciabrød med krydderurter ) 

Dette brød er super tilbehør til al mad. Det er en stor portion, men brødet kan holde sig lækkert i et par dage eller det kan fryses. Dejen slås op dagen før det skal bruges.

8 dl. koldt vand
10 gr. gær
400 gr. durumhvedemel
500-600 gr. hvedemel
2 spsk. havsalt

endvidere:

½ dl. olivenolie til pensling
persille, rosmarin, oregano etc.
havsalt til drys

Rør gæren ud i vandet, tilsæt durumhvedemel, og kom det meste af hvedemelet i - gerne i en røremaskine: Lad maskinen kører med lav fart i 8-10 minutter, til dejen er blank og smidig, eller ælt dejen godt med hænderne. Justér med det sidste hvedemel. Tilsæt salt, og ælt yderligere i to minutter. Lad dejen stå i 15 minutter, og stil den herefter i køleskabet til næste dag i skålen ( min. 10-12 timer).
Fór en 30 x 40 cm. stor bradepande med bagepapir, og tryk dejen ud i den med fingrene. Pensl med olie og krydderier - ( det er en god idé at lune olien til omkring 40 gr. og herefter rører de hakkede krydderurterne i - det trækker smagen ud af urterne, hvis man lader det stå et par timer eller fra dagen før det skal pensles på brødet ). Stil dejen lunt i ca. 2 timer, til den er hævet til næsten dobbelt størrelse. Bag brødet ved 220 gr. i ca. 25 minutter, til brødet er flot gyldent.


Tozzetti ( sprøde mandelkager )

Tozzetti er det umbriske navn for de små tørre og sprøde mandelkager, som måske bedre kendes under navnet Cantucci eller Biscotti de Prato ( de stammer fra byen Prato i Toscana). De smager allerbedst, hvis de dyppes i Vin Santo, en sød hedvin, inden de spises. Men jeg synes også de er perfekte til en god kop te eller kaffe. Kagerne er sprøde, men ikke hårde.

18-20 stk.

125 gr. sukker
1 stort æg
1 stor æggeblomme
½ tsk. bagepulver
130-140 gr. hvedemel
evt. 1-2 tsk. revet appelsin- eller citronskal
125 gr. hele mandler (usmuttede)

Pensling:
æggehvide

Pisk æg, æggeblomme og sukker til en tyk creme. Rist mandlerne på en tør pande. Lad dem svale lidt af inden de blandes hele i dejen sammen med resten af ingredienserne. Ælt dejen sammen - dejen skal kunne trilles, men må gerne klistre lidt. Tril et par pølser, 4 cm. brede og kom dem på bagepapir lagt på en bageplade. Pensl dem med æggehvide og bag dem ved 200 gr. i 15-20 min.

Skær herefter pølserne i ca. 1 cm. tykke skiver på skrå og tør dem i ovnen ved 125 gr. i ca. ½ time.

Frappe Il Carnevale ( karnevalskager )

Frappe, som minder lidt om vores klejner, bages gerne i februar måned. Kan dekoreres med forskellige farver glasur eller blot drysset med flormelis. Kagerne smager bedst nykogte, men de kan holde sig sprøde, hvis de opbevares i en dåse i et par dage.

Ca. 50 stk.

150 gr. hvedemel
4 spsk. sukker
revet skal af 1 citron
30 gr. smør
1 stort æg
2 spsk. Vin Santo eller lign.

Olie til fritering ( jeg bruger majsolie, som er neutral i smagen - rapsolie er også anvendelig)

Bland mel og sukker og tilsæt revet citronskal. Smelt smørret og kom det i melblandingen med det sammenpiskede æg. Kom Vin Santo i og ælt dejen sammen. Lad dejen hvile i mindst 15 min. før den udrulles til en meget tynd plade. Brug en klejnespore og skær striber på langs og tværs - det skal ikke være så nøjagtig, som når man laver klejner. Kagerne skal være ca. 10 cm. lange og 2-3 cm. brede, men de kan også være i andre faconer. Skær huller eller rids i nogle af kagerne og vend en snip igennem, som med klejner. Kog dem i varm olie få minutter til de er lysebrune. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Drys dem med sigtet flormelis eller kom glasur på før de serveres.


Marmellata d´arance alla vaniglia ( appelsinmarmelade med vanille )

Super lækker marmelade - brug den alene på brød eller til ost. Kan også bruges som tilbehør på dessserttallerken.

10 økologiske appelsiner
ca. 500 gr. sukker ( vej appelsinerne når de er "pillet" - samme vægt sukker som appelsiner)
½ rigtig god vanillestang

Skær skallen af appelsinerne, og kom halvdelen i koldt vand i en kasserolle. Kassér resten. Lad skallen koge op. Si vandet fra, og kom nyt koldt vand på. Kog op igen, og lad det simre i 5-10 minutter. Si vandet fra, og skær så meget af det hvide på skallen fra. Skær de orange appelsinskaller i tynde strimler, til du har ialt 40 gr. skal.

Skær appelsinerne i fileter, så du kun har det rene appelsinkød og ingen hvide lameller. Hak kødet groft, og vej det. Tilsæt lige så meget sukker, som du har appelsin ( lidt mindre kan også gøre det ). Tilsæt appelsinskal og vanillekorn og - stang, og kog marmeladen stille og roligt i ca. 50 minutter, til den er klar og er tyknet. Kom marmeladen på et skoldet glas, luk straks glasset og opbevar det i køleskabet.

Rigtig god fornøjelse med opskrifterne.

Inspiration fra vores sortiment.

Din indkøbskurv

Antal varer: 0
0,00
Fragt:
0,00
favorit vin • Skanderborgvej 18-24 • 8000 Århus C • E-mail: mail@favoritvin.dk • Tlf.: 2844 6603 • CVR: 17 55 53 40